Znajdujesz się  Home /Encyklopedia/Oliwy

Oliwy

Wśród prawdziwych koneserów oliwy z oliwek największym uznaniem, podobnie jak w przypadku win cieszyły się zawsze te z małych wiejskich tłoczarni, gdzie do produkcji używano owoców z przydomowych plantacji. Wiele rodzin od lat tworzy własne kompozycje mieszając różne odmiany, bądź wybierając najlepsze owoce z danego szczepu by cieszyć się ulubionym smakiem. Dobra oliwa jest jak dobre wino lub whisky, może być z jednego szczepu lub kompozycją kilku odmian.

 

Produkcja takiej oliwy jest prowadzona na małą skalę, rocznie do kilkuset litrów, przy użyciu naturalnych nawozów i z tradycyjnych odmian. To odróżnia ją od oliwy dostępnej w handlu, która jest produkowana z wydajniejszych odmian i nawet ta oznaczona ekologicznymi certyfikatami intensywnie nawożona.

 

Oliwy z małych tłoczarni są przeznaczone na użytek własny, kilku okolicznych tawern lub są rozprowadzane wśród znajomych. Nie pojawią się za to zupełnie w handlu hurtowym, ani na półkach sklepów.

 

Dobrą analogią może być tutaj porównanie owoców z własnej działki, czy ogródka z tymi kupowanymi w marketach czy dostępnymi w handlu. Po prostu innych odmian i technik nawożenia, czy ochrony roślin się używa intensyfikując uprawy by pozyskać surowiec do handlu, innych gdy produkuje się na użytek własny. Oliwy domowe są więc ciekawsze w smaku i czystsze ekologicznie.

 

Roczna nadwyżka producentów z jakimi współpracujemy, może wynosić w zależności od sezonu, od kilkuset do kilkudziesięciu litrów. Stąd też oliwy jakie sprowadzamy są dostępne aż do ich wyczerpania.   

 

I chyba co najważniejsze, nasze oliwy nie są po prostu oliwami virgin, extra virgin czy super bio eko virgin. Nasze oliwy pochodzą z konkretnych szczepów, konkretnych  plantacji i znamy zarówno rodziny które je uprawiają, jak i tłoczarnie w których jest wyciskana oliwa.